Uw website statistieken bekijken met webalizer
Statistieken van uw website bekijkenMet de naam en wachtwoord dat u van ons gekregen heeft kunt u online de statistieken van uw website bekijken. Dit kunt u doen door de volgende URL in uw browser in te typen: http://www.uwdomeinnaam.nl/webalizer. (bij 'uwdomeinnaam' vult u uw domeinnaam in!) U wordt gevraagd naar uw naam en wachtwoord en kunt dan uw statistieken bekijken.

Wat staat er op uw statistiekenpagina?
De tabel op de eerste pagina:
Hits - Hoeveel keer is er in totaal voor een gegeven periode (maand, dag, uur enz.) een verzoek naar uw site gedaan aan de server.
Files - Hoeveel verzoeken (hits) zijn er daadwerkelijk beantwoord doordat de server iets terug gestuurd heeft? Niet bij alle verzoeken (hits) wordt er iets teruggestuurd. Door de browser gecachte pagina’s worden bijvoorbeeld niet meegeteld. Ook verzoeken aan pagina's die niet bestaan (404-Not Found pagina’s) worden niet in de ‘files’ meegeteld.
Tip: U kunt een beter idee krijgen van de hoeveelheid bezoekers die al een keer op uw site zijn geweest door naar het verschil in 'files' en 'hits' te kijken. Hoe groter het verschil is tussen deze twee getallen, hoe meer mensen om pagina’s vragen die ze al een keer gezien hebben, dus hoe minder verschillende bezoekers uw site trekt.
Sites - Hoeveel unieke bezoekers, dus met unieke IP adressen, kijken er naar uw site. U moet dit cijfer echter niet te letterlijk nemen. Het kan namelijk gebeuren dat een modemverbinding tijdens het bezoeken van uw site de verbinding verbreekt, nadat een nieuwe verbinding is opgezet, krijgt hij een nieuw ip-nummer en wordt hij dus geteld als extra 'site', terwijl het in feite dezelfde bezoeker is. Daarnaast kan het zo zijn dat meerdere bezoekers via hetzelfde ip-adres uw site bezoeken. Dit wordt dan slechts geteld als één 'site'
Visits - Als er een pagina opgevraagd wordt door een bezoeker of een andere site (bijvoorbeeld een zoekmachine), dan wordt dit aangemerkt als één bezoek, oftewel één ‘visit’. Dit moet dan wel plaats vinden in een bepaalde vastgestelde periode (meestal een half uur). Meerdere bezoeken die binnen deze periode vallen worden gezien als hetzelfde bezoek. Als de periode verstreken is en de bezoeker kijkt naar de site, telt hij voor de statistieken als een nieuwe bezoeker. De hoeveelheid valse bezoekers wordt beperkt omdat er een bezoeker alleen telt als er een pagina opgevraagd wordt, niet als er alleen naar plaatjes gevraagd wordt of naar niet bestaande pagina’s.
Pages - Dit is de hoeveelheid pagina’s (.htm, .html of .cgi) die opgevraagd worden. Dit is dus eigenlijk gelijk aan het aantal hits zonder externe documenten zoals plaatjes, stukjes audio/video of stylesheets.
KByte - Eén KByte (KB) is 1024 bytes (1 Kilobyte). Dit getal wordt gebruikt om de hoeveelheid data die van de server waar de website opstaat naar de bezoeker verstuurd is weer te geven. Het is gebaseerd op het logbestand van de server.
Wat staat er op de tweede pagina (als u op een maand geklikt heeft)
Een Site is een bezoeker met een eigen IP adres. Dit kan dus ook een zoekmachine zijn.
URL is de afkorting van: Uniform Resource Locator. Een verzoek aan een server is een verzoek aan ‘iets’. Dat kan een HTML bladzijde zijn of bijvoorbeeld een plaatje of een audio bestand. Dat ‘iets’ is een URL. Een URL is dus een object dat op een server staat waar een verzoek naar gedaan wordt. Een URL is toegankelijk voor de bezoeker… als dit niet zo is ziet de bezoeker een error in zijn browser: ‘404 - Not Found’ bijvoorbeeld.
Referrers zijn andere URL’s (bijvoorbeeld www adressen) die naar uw site linken. Als een bezoeker op uw site terecht komt door bijvoorbeeld op startpagina.nl op uw linknaam te klikken wordt startpagina.nl in uw statistieken aangemerkt als een ‘referrer’. Het merendeel van de referrers zullen echter van uw eigen adres afkomen aangezien plaatjes van uw site ook meegeteld worden.
Search String De teksten die hierin staan zijn de teksten die mensen ingetypt hebben in een zoekmachine waardoor ze op uw site terecht zijn gekomen.
User Agents Dit is eigenlijk een andere naam voor ‘browser’. Dit is dus bijvoorbeeld Internet Explorer, maar het kan ook Netscape, Mozilla Firefox of Opera zijn.
Entry/Exit Pages Dit is de pagina die als eerste opgevraagd werd (entry page) bij binnenkomst op de site en waar het laatst naar gevraagd werd (exit page) voordat de site verlaten werd, tijdens één bezoek, oftwel één visit.
Countries Bezoekers komen vanuit verschillende landen, dit ziet u terug in het grafiekje bij countries. Het is echter niet helemaal een accuraat getal. Niet alle providers laten een naam van een land achter, die ziet u terug als ‘Unresolved/Unknown’.