Uw betrouwbare ICT partner sinds 1997

Helsinki bouwt energiezuinig datacentrum onder kathedraal

glasvezelIn januari opent de onderneming Academia in Helsinki een energiezuinig datacenter dat onder een kathedraal is gebouwd. De restwarmte die bij de koeling van het serverpark vrijkomt zal ingezet worden voor stadsverwarming in de Finse hoofdstad.

Het rekencentrum, dat is gebouwd in een voormalige schuilkelder uit de Tweede Wereldoorlog, ligt direct onder de Uspenski-kathedraal, een toeristische trekpleister in de Finse hoofdstad. Door de koele ruimten is er voor het datacentrum van Academia tot 50 procent minder energie nodig dan voor een gemiddeld rekencentrum. De restwarmte die alsnog bij het koelen van de servers vrijkomt, wordt gebruikt om het water in het stadsverwarmingsnet van Helsinki op te warmen, zo schrijft Cnet.

Door de plaatsing van het datacenter onder de grond kan exploitant Academia jaarlijks 375.000 euro op zijn energierekening besparen. Bovendien zou de bijdrage aan de stadsverwarming voldoende zijn om vijfhonderd huizen te verwarmen. Volgens Academia is dat vergelijkbaar met de opbrengst van een grote windturbine.

Met de bouw van een 'groen' rekencentrum willen de Finnen aantonen dat het mogelijk is om met de juiste inpassing energiezuinige datacenters te bouwen. Momenteel gebruiken datacenters één procent van de totale energiebehoefte in de wereld, waarvan meer dan de helft uitsluitend gebruikt wordt om servers te koelen. Jaarlijks neemt het verbruik nog eens met tien procent toe, en mondiaal is de energiebehoefte van datacenters bijna vergelijkbaar met het totale verbruik van een land als Nederland.

Daarom KovoKs

  • Ontzorging in uw automatisering
  • Merkonafhankelijke pragmatische oplossingen
  • Informeel en klantgericht in de omgang
  • Focus op langdurige relaties
  • Gedegen IT-strategie adviezen
  • Afspraak is afspraak, wederzijds
  • Direct contact; geen oeverloze klantenservice

Vragen? Stel gerust!

Vragen

 

Chat met ons

Live chat
KovoKs logo